„Каубои и извънземни“ (Cowboys and Aliens) – ревю

При наличието на таланти и легенди като Даниел Крейг, Харисън Форд, Джон Фаврю, Стивън Спилбърг, Рон Хауард, Брайън Грейзър и много други, човек си мисли, че няма какво да се обърка в един филм. Всеки чувал тези имена знае, че те многократно са били свързвани с качествени, а понякога и с велики произведения на седмото изкуството. В случая с „Каубои и извънземни“ обаче нещата излизат извън контрол и от потенциално добър филм, се получава забързана и претупана каша, която съветвам никой да не опитва.

„Каубои и извънземни“ не страни от последната мода в Холивуд, според която няколко специални ефекта и скалъпена история правят филм. Големите студия вкарват всяка потенциално добра идея за блогбастър през мелачката за пари и оттам излиза поредният скъпо струващ, но евтин резултат. Разочарованието за мен  в случая идва от факта, че зад камера са замесени едни от най-големите имена в седмото изкуство, които винаги са били гаранция за качество от най-високо ниво. От друга страна пред окото на камерата също е събран елитен екип актьори, чиито талант е погубен в името на бързата печалба. Изградени от клишета, нито един от тях, в нито един момент не може да ни изненада с действие. Всъщност, ясно е какво ще се случи между персонажите от самото начало.

„Каубои и извънземни“ започна като добър уестърн, дори много добър такъв. Декорите, режисурата, сценария (в тази част), операторската работа на Матю Либатик („Железният човек“, „Черен лебед“), който спокойно можем да определим като един от най-добрите в момента, са от най-високо ниво и е жалко, че филмът прави толкова голяма стъпка назад след това. Изненадващо е, че хора като Фаврю, Спилбърг, Хауърд и Грейзър правят такова отстъпление от качеството и потапят филма в потока на многото посредствени блогбастъри. Явно са мислели за други проекти, на които да отделят по-сериозно внимание.

Това, което може да се каже за лошите извънземни е твърде малко и няма смисъл да хабя ценно време в разтягане на локуми. Те са както винаги грозни, използват груба сила и са дошли заради нещо ценно за нас. Това, разбира се, е проблем и следва решителна, скучна и смешна финална битка.

Един от малкото плюсове на „Каубои и извънземни“ е включването на индианците, които имат кратка поява в трейлъра, но за сметка на това имат голяма роля в разрешаването на конфликта. Другото положително качество на филма са комичните моменти, в които режисьорът Джон Фаврю („Железният човек“) е много добър. На моменти цялата зала избухваше в искрен смях, заради което ме хваща още повече яд, че филмът не продължи да бъде качествен уестърн, а се превърна в поредната глупост. Третият, последен плюс са актьорите. Винаги е удоволствие да наблюдаваш Даниел Крейг, Харисън Форд и Сам Рокуел, дори и персонажите им да са скучни и безинтересни. Същото важи и за Оливия Уайлд, чиято единствена функция е да краси екрана.

Не съм обърнал никакво внимание на историята, защото трейлърът и заглавието казват всичко по този въпрос. За съжаление не всичко е такова, каквото изглеждаше, защото след като цялата рекламна кампания ни насочваше към мрачна история с комплексни персонажи и интересни връзки помежду им, това което получихме е безинтересна история със скучни персонажи. А с толкова много талант пред и зад камера ми се струва, че нещата трябваше да стоят по коренно различен начин.

Оценка 3.5/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s