По стъпките на гения – Питър Джаксън

Винаги съм смятала, че триумфът на твореца идва, едва когато съумее да достигне онова ниво, даващо му свободата да реализира идеите си, колкото и некомерсиални да са те. И така, без да е притиснат от продуценти и бюджет,  да даде воля на въображението си. Един от малкото режисьори в Холивуд,  сдобили се с подобна привилегия е Питър Джаксън.

След грандиозния успех на филмите от трилогията „Властелинът на пръстените“, този човек продължи безотказно да работи за усъвършенстването си.  И като казвам това, целя да подчертая, че много скептици решиха, как главозамаен от успеха,  Джаксън много скоро ще залезе. За мое щастие това не се случи.

Придържайки се към Horror i и трилър вълната с филми като „Bad taste“, „Heavenly Creatures“ и „The Frighteners“, Питър Джаксън ни показва майсторство и усет към детайлите, постигнати и с нетолкова голям бюджет. В екип със съпругата си Фран Уолш, режисьорът, претворил Толкиновият свят на голям екран,  безотказно черпи вдъхновение за бъдещия си творчески път именно от своето детство.

Роденият в Нова Зеландия Джаксън,  е фен от малък на света в  Средната земя и Кинг Конг. Може би това е една от причините крайният резултат да бъде толкова добър. След години усилия проектът му за Властелинът на пръстените печели доверието на New Line и магията започва. Всичките три филма постигат небивал успех, а феновете стават свидетели на най-новите технологии, които помагат този свят да бъде толкова истински и правдоподобен. Огромният екип, начело на който стои Питър Джаксън прави нещо, невиждано до този момент, което остава в историята. Макар десет години след излизането на първия филм ефектите да остаряват, емоционалният заряд, който носи трилогията е неизменен.

Две години след последния филм от поредицата за единствения пръстен  на екран излиза и „Кинг Конг“ (2005). Същият екип успява да ни накара искрено да съжалим грубоватата на пръв поглед маймуна. В лентата участват актьори като Джак Блек и Ейдриън Броуди. Виждали сме много опити за екранизация на тази история, но най-новата и адаптация грабва окото и ни въвежда е едно приключие в тайнствената джунгла.

Следват филмите „The Lovely Bones“ и  „Сектор 9“ – крайно различни един от друг, представяващи смесица от неподправената фантазия на Джаксън и афинитетът му към sci-fi проектите. Факт,  доказващ,  че добрият творец  може да има идеи, които колкото и да са различни,  омагьосват със своята удивителност,  а в допълнение на общата картина се прибавя усетът на новозеландския режисьор и продуцент към перфектния монтаж и сценариен сюжет.

И тъй като това е Питър Джаксън, не можем да не споменем трескавото очакване на феновете пред поредното приключение с  героите на Толкин, а именно Хобит. Малкото човече среща отбор от джуджета, които го въвличат в истории за съкровища и дракони. Но не мислете, че това е всичко! Със сигурност Джаксън и компания са ни приготвили зрелищен спектакъл, представен в два филма –  „An unexpected journey“ и „There and back again“.  Последното пътуване из Средната земя, предизвика съвсем естествено небивал интерес, подсилен от дългото проточване на проекта както и от видео блоговете, които се пускат периодично, напомнящи ни колко талантливи хора участват в създаването на този свят и каква магия всъщност е киното.

Верен на чувството си за крайна изпипаност до последния детайл, Питър Джаксън спечелва доверието не само на любителите на седмото изкуство, но и на един друг уникален творец – Стивън Спилбърг. Съвместният им проект „The adventures of Tintin“, чиято премиера е на 23 декември тази година, със сигурност ще бъде образец за креативността на тези велики режисьори на своето време. И макар Питър Джаксън да е само продуцент, всички сме убедени, че ще усетим значителен принос от негова страна, а и да работиш с гений като Спилбърг е достатъчно отговорно и значително само по себе си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s