„Конан Варварина“ (Conan the Barbarian) 3D – ревю

Едно от неприятните неща, с които човек се сблъсква, когато се захване да пише ревюта на филми е, че трябва гледа безмозъчни, безинтересни и скучни такива, които са не само отражение на кризата с истории, за която спомена Джеймс Камерън преди време, но и явен пример за наглостта на определени хора да застават зад камера и да наричат себе си творци на седмото изкуство. И ако в другия пресен пример за същото Трансформърс 3 има определени моменти, за които можем да кажем, че си заслужават, в Конан той е само един – Джейсън Момоа.

Конан Варварина е филм, който започва с битка, продължава с битка по време на битка и завършва с битка. Ако има мазохисти, които обичат да имат главоболие, това е точният филм. Ударите на оръжия, виковете на главните герои и металическата музика са в непрестанна симбиоза през целото време, като авторите нямат никаква милост и не оставят ушите ни да си починат нито за миг. Настъпи ли някой по-спокоен момент, в който персонажите могат да изрекат някоя и друга дума, се чуват диалози от сорта на „Аз живея, аз обичам, аз покосявам – това ми стига.“ Наистина ми е любопитно кому са били нужни трима сценаристи. Едно малко дете ще напише много по-смислен сценарий.

Историята на филма е много проста и вероятно всеки я знае – бащата на Конан е убит от крадец, който иска да стане крал, а после бог. Малкият Конан е принуден да гледа как баща му умира в сцена, наподобяваща много на тази от Имало едно време на запад и решава да си отмъсти. Оттук до края на всички ни е ясно какво се случва. Филмът съвсем спокойно си върви от т. А до т. Б без нито за миг да се опита да бъде интригуващ и смислен. Напротив, с всяка изминала минута става все по-скучен и затъпяващ, докато накрая получаваме това приятно чувство, че е свършил и неприятното такова, че сме дали два часа от живота си за нещо, което няма да ни обогати духовно и интелектуално по никакъв начин.

Конан Варварина има бюджет от умопомрачителните деветдесет млн. долара. Интересно ми е къде са отишли тези пари, тъй като цялостната визия на филма е повече от смешна. Различните градове създадени по компютърен път, изглеждат сякаш нахвърляни на бърза ръка. От всичкото нагоре не можем да видим нищо от нито един от тях, освен по един общ план. Гледайки ги по време на филма, не можах да спра нахлуването в съзнанието ми на невероятната сцена от Властелинът на пръстените, в която Гандалф пристига в Гондор. Освен това, кръвта и различните битки също изглеждат нереални и нахвърляни набързо. Но от Конан се очаква да се бие и той се бие. Постоянно. Режисьорът Маркус Ниспел и екипът му явно не са имали за цел да проявят каквото и да било творчество.

В началото споменах, че Джейсън Момоа е единственото хубаво нещо в това подобие на кинематографично изкуство. Човекът има всички характеристики да влезе в ролята на кръвожадния варварин, но сценария и репликите му са толкова ограничени, че в нито един момент не може да покаже талант. Същото важи с пълна сила и за Стивън Ланг и неговият персонаж. По някое време се появяват и други герои, чиито функции са просто да внасят малко разнообразие в организарания хаос.

Конан Варварина е конвертиран в 3D, което само по себе си е добра причина да не си давате парите. Освен, че не носи нищо на самата история, то и отнема, тъй като на места има тъмни сцени, които са почти невъзможни за възприемане и развалят цялостното „удоволствие“. И все пак, ако сте човек, който обича дразнеща музика, грозна визия, кървища и непрестанни битки, то това е вашият филм. От началото до края има пет или шест схватки и филмът свършва. „Това е, друго няма“, както казва Дени Крейн.

Оценка 2/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s