„Нощта на ужасите“ (Fright Night) 3D – ревю

Вървейки към колата ми в подземния паркинг, нито за миг не останах абсолютно спокоен. Отчасти това се дължеше на пустотата на големия мол и удивителната тишина, която цари там късно вечер. Главният виновник за безпокойството ми обаче, се казва Крейг Гилеспи и последният му филм Нощта на ужасите. Произведение, което дълго ще притеснява съзнанието ми късно вечер.

Историята на филма е доста простичка, което не я прави безинтересна. Тъй като всичко се разбира от самия трейлър, няма да акцентирам върху нея. Умелата режисура на Гилепси от самото начало подсказва за високо качество, което за щастие, се запазва до края. Пример за добрата му работа е първата сцена, в която Джери (Колин Фарел) безмилостно избива цяло семейство. Статичните и плавни кадри ни позволяват да абсорбираме случващото се на екрана, което от своя страна, ни дава възможност да изпитаме ужаса на жертвите. Друг голям плюс на филма е, че не се ограничава до безразборното избиване на хора. Вместо това се опитва и успява  да опъне нервите ни до краен предел.

Нещото, което ми направи най-голямо впечатление, са сцените, в които има съспенс. Отдавна не бях гледал филм, който толкова умело да работи с тази фина част от кинематографичното изкуство. Два от моментите, които ме накараха да не помръдна, са драматургично коренно различни, което още повече показва професионализма на екипа зад и пред камера.

Първият е, когато Чарли Брюстър (Антон  Йелчин) и Ед (Кристофър Минц-Плийз) влизат с взлом в къщата на техен приятел, който мистериозно е изчезнал. За кратко през стъклото на входната врата виждаме силует на трети човек. Какво става по-натам в тази сцена, ще трябва да видите сами. Другият много силен момент, наситен със съспенс, е след като Чарли  разбира, че Джери наистина е вампир. За да влезне в дадена къща, ни е обяснено, че вампирът трябва да бъде поканен от собствениците. Следва разговор на външната врата между двамата. И това не са единствените сцени, които ни карат да затаим дъх и да тръпнем заедно с добрите.

Въпреки че Фарел и Йелчин са основната движеща сила на филма, останалите актьори също са доста солидни в ролите си. Няма да бъдат номинирани за награди, но пък винаги е добре, когато всеки има възможност да покаже талант. Не всичко обаче е само ужас, в който писъците са повече от думите. Освен, че героите имат какво да кажат, диалогът им понякога е изпълнен с много, много качествен хумор, който от всичкото нагоре си е точно на мястото.

Нощта на ужасите е страшен, наистина страшен филм. Да, в него има вампири, които са крайно преекспонирани в последно време. Да, от самото начало знаем кои са главните герои, главният злодей и цялата история. Общо взето всичко. Въпреки това,  хората зад камера са успели да създадат филм, който въвлича в сюжета, който разказва и държи здраво до самия си край. От всичкото нагоре, ни се поднасят и изненади, които за мое голямо учудване не бяха показани в трейлъра. Дали филмът ми хареса, защото бях с доста ниски очаквания? Мисля, че не. Нощта на ужасите е чисто и просто, добър филм.

Нощта на ужасите е в 3D и макар на места да не се виждаше много в нощните сцени, които разбираемо преобладават, не беше дразнещо и може да се преглътне. На 2D всичко щеше да си е наред.

Оценка 7/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s