Питър Джаксън на път да създаде нова трилогия по Хобитът

След вълнуващото участие на Хобитът: Неочаквано пътешествие на Comic-Con по-рано този месец, сега се появи информация, че режисьорът на лентата, Питър Джаксън, е в преговори с Warner Bros. за превръщането на филма в трилогия. Цитиран от EW, носителят на Оскар казва, че преговорите са в начален стадий и все още няма яснота. Според първоначалния проект Хобитът, чийто снимки приключиха на 6ти юли, трябва да е филм в две части.

Имайки предвид голямото очакване и повишеният интерес към премиерата на първия филм (14 Дек. 2012), а и грандиозният успех на Джаксън с трилогията Властелинът на Пръстените, без съмнение от Warner Bros. биха се замислили за трети филм, който да донесе още повече интерес и следователно – приходи. Разбира се, това би зарадвало и голяма част от феновете на Властелина – тяхното трепетно очакване ще се удължи с още една година, а престоят им в Средната Земя, имайки предвид стила на Джаксън – с още 2.30 до 3 часа.

ImageПозитивите от нова трилогия по Толкин са ясни, но по пътя за осъществяването й съществуват и някои проблеми. На първо място стои въпросът с литературният материал, който би запълнил третия филм. Все пак Хобитът е сравнително кратка книга и според някои дори два филма са много за екранизирането й. Отново според информация на EW, Питър Джаксън и екипът му имат права освен за Хобитът и за допълнителни 125 страници записки на Толкин във връзка с книгата. Освен това режисьорът отдавна заяви, че във филмите ще има и допълнителни събития, които не са описани в самата книга, но са своебразна връзка между предисторията и Властелинът на Пръстените. Вече знаем, че добре познати персонажи от Толкиновата трилогия и екранизацията й ще присъстват в Хобитът, макар и да не са част от едноименната книга. И въпреки това, дали има достатъчно материал, който да състави цял един трети филм, който да се явява Хобитът 3 (т.е. да е обвързан с приключението на Билбо и джуджетата).

Друг е въпросът, че трябва да бъде уредено и снимането на допълнителната лента и да бъде съгласувано с ангажиментите на всички актьори. Така или иначе, 2 месеца за допълнителни снимки за втория филм вече са запланувани с екипа за догодина, но със сигурност това би било недостатъчно за създаването на трети филм.

ImageИ накрая, дали всъщност появата на Хобитът 3 повече би зарадвала, или разочаровала феновете. Да, почитателите на Толкин и Джаксън никога не могат да се наситят на прелестите на Средната Земя и нейните обитатели, но също така са и много чувствителни относно промени и допълнения на оригиналните Толкинови творби. Много от тези фенове биха предпочели да видят Силмарилион на големия екран, пред трети филм свързан с Хобитът и потенциалната възможност той да представя повече “фен фикшън”, отколкото оригинални събития. Това обаче е почти невъзможно на този етап, тъй като в крайна сметка Силмарилион е в голямата си част дело на Кристофър Толкин, който държи правата разбира се, а неговото неодобрение на екранизациите на Джаксън е всеизвестно.

А и почитателите на киното не се ли изморихме вече от трилогии и безкрайни филмови поредици? (Началото на тази мания, която продължава вече близо 10 години, по ирония на съдбата, постави именно Властелинът на Пръстените наред с Матрицата по онова време.)

Тук можете да видите осмия видео блог на Питър Джаксън, в който са представени впечатления от Comic-con, впечатляващите декори от къщата на Беорн, първи кадри с Леголас и сърцераздирателните последни моменти от снимките:

източник: insidemovies.ew.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s