„Професия: Стриптизьор“ (Magic Mike) – ревю

В разгара на лятото, когато цял свят очаква в масова истерия (а някои вече видяха) последната част от епичното приключение за черния рицар на Кристофър Нолан, се появява един малък филм на голям режисьор, който макар и не голямо, определено заслужава своето място под Слънцето, както и да му се отдели малко време, за да се изпита наслада и забавление – не от топ класа, но достойно за намалените цени на кината в четвъртък. След дългоочакваното продължение (предистория) на пришелеца „Прометей“ (очаквано с нестихващ интерес и заради факта, че е режисиран от самия създател на първата част), както и асемблирането на героите на Marvel™ в „Отмъстителите“ (два от големите филми тази година), е ред на един по-малък такъв.

Професия: Стриптизьор, с участието на Чанинг Тейтъм, Мат Боумър, Матю Макконъхи, Алекс Петифър и др. е режисиран от небезизвестният Стивън Содърбърг, който зад гърба си има филми, които предизвикват фурор и обират Оскари, но и такива, които са леки, неангажиращи сивото ни вещество, с единствената цел да забавляват и за миг да ни откъснат от сериозността на живота, каквато е и идеята му.

Филмът проследява историята на група стриптизьори (изненада!), влудяващи всяка вечер екзалтирани до ръба на разумното жени, като целта на мачовците е проста, според собственика на заведението, в което се вихрят споменатите мъжаги, а именно: „Вие трябва да сте мъжа, който те никога не са имали!“ или нещо подобно. Идеята е ясна. Към великолепната петорка се присъединява и нов член, „вербуван“ от Майк (Тейтъм) – момче на деветнадесет години на име Адам, което е направило, както изглежда, всички грешни решения в живота си до този момент. Той бързо се превръща в атракция и част от екипа, като явно смята, че да ти пъхат пари, докато се събличаш, е достойна и страхотна работа, щом си от силния пол. Пари, жени, наркотици – всички тези изкушения стават част от живота на Адам, а той от своя страна ги приема с радост. След това започват да се редуват клише след клише – за любовта, за моралната и достойна човешка същност и дали тя може да съществува в симбиоза с въпросната професия. Интересното е, че тези моменти не дразнят, не са сладникави и захаросани, а допълват цялостната картина.

От българското заглавие и реклами на филма, а и не само, се създава усещането, че това е филм насочен предимно към женската аудитория. И това наистина е така. На прожекцията, на която бях с приятелката ми, освен нас имаше още две двойки и около десетина представителки на нежния пол. И все пак, „Професия: Стриптизьор“ е лек, неангажиращ филм, който използвайки за прикритие въпросната длъжност, ни кара да си зададем някои въпроси, които не изискват голям философски размисъл, за да им отговорим. Да, персонажите не са нюансирани, Содърбърг и компания не дълбаят из дебрите на човешката душа, но сценарият и режисурата са на достатъчно добро ниво, за да ни привлекат вниманието.

Оценка 6.5/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s