„Храбро сърце“ (Brave) 2D – ревю

След трите тежки (в добрия смисъл), изпълнени с много драматизъм, напрежение и трагедия прожекции на „Черният рицар: Възраждане“, имах нужда от филм, който да бъде негова коренна противоположност – весело, цветно, докосващо и провокиращо – всичко друго, но не и нещо, докосващо тъмните кътчета на човешката душа. „Храбро сърце“ е точният филм за тази цел. Последната екранизация на магьосниците от Pixar няма да намери място в категорията заета от класиките на компанията, но е достойно допълнение към невероятната им колекция.

Преди да се потопя в приключенията на Мерида, не бях чел нищо свързано с филма. Нито бях гледал трейлъри, нито се интересувах от всичките рекламни клипове, които заляха интернет пространството. Пропуснах дори и повечето тв-спотове. Общо взето филмът мина под знака на това, че съм киноман и се опитвам да гледам всичко възможно в кината, където човек изпитва истинската тръпка от аудио-визуалните произведения. От малкото информация, която имах мислех, че историята ще е следната: Мерида се скарва с майка си, тъй като последната се опитва да я промени и да я направи принцеса, която да сключи брак. Дъщерята избягва в опит да спаси истинското си аз, а след много премеждия и опасности двете жени разбират кое е наистина важното, Мерида се завръща у дома и всичко продължава по старому, с изключение на душевните им промени. В общи линии, всичко гореспоменато е така. Разликата е, че приключението е едно, опасностите малко, историята скалъпена набързо, а смехът и хуморът доминират. И това не е лошо, но проблемът е, че става въпрос за филм на Pixar за шотландска принцеса в земя на мистерии, тайнствени гори и прочие, а в такъв случай човек очаква повече.

Анимациите предполагат да имат аудитория от деца, вследствие, на което да бъдат лековати, забавни и шарени. Хората зад филми като „Играта на играчките“, „Wall*E“ и „В небето“ доказаха с течение на времето, че анимираното кино понякога притежава повече субстанция и истина, отколкото игралното. Произведенията им се отличават с дълбочина, стил и силна емоционалност. Изключение прави „Колите 2“, който, все пак, не е толкова лош, колкото го описват. Въпреки че „Храбро сърце“ притежава положителни страни, той страда от липсата на споменатите качества. Нещото, което го спасява от това да бъде посредствена анимация, е хуморът, който освен, че преобладава над всичко останало, е поднесен по подходящия начин. Смях се и се забавлявах през цялото време, което за мен бе изненада, тъй като след един обрат по средата на филма, очаквах тонът да стане малко по-сериозен и да получим всички онези ценни, интимни моменти, които анимациите на Disney и Pixar притежават.

Много силно впечатление ми направи невероятната анимация, което не е и никаква изненада. Чрез невероятната работа на хората пред компютрите, човек наистина може да усети силата на водата и планините, да почувства красотата на пейзажите – толкова красиви, сякаш са създадени от самата природа. Най-поразяващо от всичко са оригиналните и интересни като външност персонажи, в които не задълбах, защото са непонятно, поне за мен, повърхностни. Въпреки това обаче са забавни. Става ли въпрос за местата, които Мерида посещава, съм убеден, че феновете на трилогията Властелинът на пръстените ще разпознаят очевидната заемка от Задругата на пръстена. Впрочем „Храбро сърце“ до голяма степен е заемка от друга приказка, (тук ролите са малко разменени) отново дело на Disney. 

Въпреки негативните си страни, „Храбро сърце“ си струва да се види. По-големите биха се посмели искрено с Мерида, баща й и майка й, съответно Фъргъс и Елинор, но най-голяма възхищение будят малките й братя, както и с лордовете – Macintosh и MacGuffin. По-малките зрители биха намерили много интересни неща, както и с помощта на родителите си, да извлекат някои послания за живота, като например: вечната битка между това да направиш компромис или да отстояваш себе си. За съжаление филмът се изчерпва с всичко това, което е на повърхността му и никога не посмява да потърси нещо малко по-надълбоко, където се крият истински интересните и преобръщащи мисленето неща.

Макар и да ми се искаше да гледам филма с оригиналното си озвучаване, тъй като от Pixar са използвали актьори с автентичен  шотландски акцент, което придава на „Храбро сърце“ още по-голяма истинност и точна атмосфера. Но трябва да кажем, че Стефания Георгиева, Петър Върбанов, Ася Рачева, Николай Пърлев, Пламен Манасиев, Стефан Сърчаджиев и Жени Пашова се справят повече от отлично с трудната задача.

Оценка: 7/10

„Храбро сърце“ в Metacritic и IMDb.

Официален сайт: http://disney.go.com/brave/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s