„Приятелю, Тед“ (Ted) – ревю

„Ще заведа Лори на вечеря. Мислиш ли, че ще иска нещо голямо?“
„Анален секс ли?“
„Не, пръстен!“

Това е диалог от „Приятелю, Тед“ – филмът за двадесет и седем-годишно приятелство между мъж и плюшено момче. Ако само сте чули за този филм и искате да заведете семейството на кино за едно приятно прекарване с децата и прочие, не го правете. Въпреки стандартната история, съпътстваща филма, отношенията между двамата най-добри приятели са наситени с много груб, вулгарен и циничен хумор, който може да дойде в повече на някои, очакващи поредната романтична комедия, гарнирана с чудо за по-голяма свежест.

Всичко започва на Коледа, когато Джон Бенет (Марк Уолбърг) е осем годишен. Отритнат от приятелите си и дори от момче, което въпросните налагат, той е принуден да си пожелае играчката, която родителите му са му подарили – плюшеното мече Тед (гласът на Сет Макфарлан) да оживее. Магията се случва, Теди и Джон стават „най-добри гръмотевични братя до живот“ (защото и двамата ги е страх от гръмотевици естествено, а не защото са фенове на „Days of Thunder“ или „Tropic Thunder“). Действието внезапно се пренася в апартамента на двамата,когато са пораснали където вече живее и приятелката на Бенет – Лори (Мила Кунис), с която са заедно от четири години. Вследствие на пушенето на трева, пиенето и други подобни нездравословни неща, Джон е тридесет и пет-годишен лентяй със скучна работа, която го задоволява, но което не важи за половинката му. Лори го моли да накара Тед да се изнесе, откъдето и започва филмът (тъй като началото е просто забавен диалог, след забавен диалог и толкоз).

„Приятелю, Тед“ се придвижва от поредица гегове, примесени със сцени на нормално говорене и общуване, неизискващо демонстрация на актьорски талант. Налице е стандартната любовна история, чиито край се разбира малко след началото. Това, което прави филмът добър и наистина забавен е не просто мечето ръсещо глупости и простотии, а изключително смешни такива. Диалозите не са съставени от закачливи реплики, чиято сила идва от закачането на актьорите един с друг (или поне не само), а от високото чувство на ирония, което сценаристът, продуцент и режисьор Сет Макфарлан успява да пресъздаде. Създателят на циничната и вулгарна, но отново много смешна поредица „Family Guy“ достига и до самоирония към оригиналността на гласа на Тед, заявявайки: „В никакъв случай не звуча като Питър Грифин“.

Проблемът на „Приятелю, Тед“ не е в хумора, който е много, много точен и преценен, а в това, че липсва интересна история. На теория такава няма. На практика има, но тя е рециклирана до неузнаваемост и гледайки филма не искаме да следим пределно ясната такава, а гледаме и слушаме Тед – всичко се крепи на него. Дори злодеите на филма са по-повърхностно написани, отколкото това би направил Уве Бол например. Освен всичко гореспоменато, филмът отправя много закачки (доста груби) към част от съзвездието на Холивуд като Кейти Пери и Тайлър Лутнер, което е присъщ прийом на Макфарлан.

„Приятелю, Тед“ е малък и забавен филм, който разказва необикновената история на приятелство между мъж и неговото плюшено мече, което оживява, когато първия си пожелава това, в една приказна нощ, точно, когато минава падаща звезда. Като споменавам „необикновена история“, държа отново да подчертая този важен за уточняване момент, че въпросният филм е циничен, брутален, вулгарен и НЕ е направен за малки деца. Въпреки че е изключително смешен и лековат за възприемане, не искате децата Ви да си пожелаят за подарък такова плюшено мече и да пеят песните, които то и Джон припяват. В никакъв случай!

Оценка: 7/10

„Приятелю, Тед“ в Metacritic и IMDb.

Официален сайт: http://www.tedisreal.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s