„Заешка дупка“ (Rabbit hole) ДВД – ревю

Как да продължиш, след като си изгубил най-ценното, което си познавал? С особено талантлив актьорски състав и неопитен режисьор, „Заешка дупка“ е триумф, даващ отговор на този въпрос. Филмът спокойно може да потъне в тъмна територия, изследваща кътчетата на човешката душа, имайки предвид сериозната тема, която третира. Джон Камерън Мичъл и сценаристът Дейвид Линдзи-Абайър (по чиято пиеса е базиран филма), решават да покажат преодоляването на трагедия, вместо потапянето в нея. 

Историята на „Заешка дупка“ проследява семейство, на което се случва немислимото – губят детето си, след като то подгонило кучето на улицата, където е блъснато от автомобил. Повече не ни се казва и няма смисъл. Трагедията, сама по себе си, е ужасяваща, така че да се задълбава в самия инцидент е безсмислено. Вместо това хората зад камера решават да проследят проблемите, произтичащи от загубата на най-ценното за един родител и как тези хора се справят с това. Както споменах в началото, филмът не задълбава в тъгата, драмата и мрака, съпътстващи ситуацията. През цялото време се прокрадва послание за това, че животът продължава. 

С необичайните посоки, които поемат персонажите, изглежда, че единствения начин да се справиш с мъката е да напуснеш познатите си до болка граници, да конфронтираш проблемите лице в лице, правейки това, което на пръв поглед изглежда нелогично. Кидман и Екхарт с вещина изпълват персонажите си с неподправен хумор и в същото време тъга. Филмът е толкова добър, позволявайки на тези емоции да избликнат от екрана, редувайки се една след друга, че в даден момент усещаме, че не искаме да свърша и желаем още и още от тези изключителни актьори. 

В един момент ни се представя и майката на Бека (Кидман), чиято роля е по-скоро сведена до това да направлява и помага на дъщеря си след тежката загуба, поради факта, че и тя самата е загубила дете преди единадесет години, макар и ситуациите да са доста различни и да не може да се прави паралел, както напомня самата Бека. Нат (Даян Уист), която е носителка на две награди Оскар, не е използвана докрай, имайки предвид целият актьорски капацитет, който притежава. В единия момент, когато се изисква малко по-сериозна представителност на качествата й, последната е неустоима, обяснявайки на дъщеря си, че „болката никога няма да си отиде. В един момент свикваш и изглежда нормално.“

Естествено, „Заешка дупка“ сблъсква двамата родители един срещу друг. Докато единия се опитва да заличи физическите доказателства за покойния им син, другият не успява да преодолее толкова лесно загубата му. Моментът на осъзнаване, че нещата са такива и трябва да се приемат, идва след много колебания и необмислени решения. Бека намира утеха в разговори с човека, карал колата при инцидента, докато Хауи (Екхарт) намира такава в посещаването на група за родители, изгубили децата си. Макар и разделени, действайки по различен начин, те вървят и достигат до обща цел. 

Филмът е изключителен в две неща – позволява на хумора да се вмъкне в тази изключително трудна ситуация и прави това по естествен начин, съпътстван от неподправеност. Хората провокират смешното, а не попадат там просто, за да се покаже, че не всичко е обвито в тъмнина и мрак. Кидман и Екхарт са повече от добри в тази трогваща история, която засяга милиони по цял свят, а някой ден, не дай си Боже, може да засегне и нас. Никой не е предпазен. В такива моменти имаме спасение и изход, с ясно установено решение – „Заешка дупка“.

Оценка: 8.5/10

 

„Заешка дупка“ в IMDb и Metacritic.

Официален сайт: http://www.rabbitholefilm.com/index.html

Advertisements

2 responses to “„Заешка дупка“ (Rabbit hole) ДВД – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s