Вижте защо „Матрицата“ не е филмът, за който всички го мислят

Всички, които ме познават знаят, че трилогията, създадена от Уашовски преди цели тринадесет години, е любимият ми филм. И ако заради жанра, в който е категоризирана, трилогията „Матрицата“ е обречена да бъде разглеждана като екшън – екстраваганца и нищо повече, то този документален проект показва различната и истинска страна на хората, опитващи се да освободят човечеството от потисничеството, наложено от машините. 

Идеите, които Уашовски прокарват, във филм, впоследствие превърнал се в революционен такъв, дефиниращ обвивката на всяка екшън продукция след него, то под повърхността се крият философски референции към Кант, Ницше, Декарт и ред други велики умове. „Матрицата“ не е трилогия, базираща се на специалните и визуалните си ефекти. Те са следствие на пребиваването в „компютърна програма“, както и освобождаването на ума и разума от границите, наложени му от потисничеството. Ако трябва да съм честен, не знаех за много неща, свързани със символиката на цялата трилогия. Обяснени Документален филм „Phylosophy and The Matrix“ дава един много различен нюанс на филмите. Обясненията в него са дадени от професори по философия (и не само) на изключително лесен и разбираем език, така че всеки, който прояви желание, би разбрал с лекота изказаното.  

Под спиращите дъха и ума визуалните ефекти, се крие дълбок философски поглед на човека и мястото му в света. След което си задайте въпроса: „Дали всички ние не живеем в една Матрица?“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s