„Гепи и бегай“ (Hit and Run) – ревю

„Гепи и бегай“ е един от последните летни филми, които предвещават началото на сериозния сезон в света на киното. Като такъв, въпросният е доста далеч от кандидатите за Оскар, но като това, което е и не се опитва да бъде повече, а именно екшън-комедия, то режисираната от Дакс Шепърд и Дейвид Палмер продукция, е едно ниво над другите, конвенционални филми от същия жанр. Причината за това е една – развитието и израстването на връзката между Ани Бийн (Кристен Бел) и Чарли Бронсън (Шепърд), в хода на развиващите се събития. Обикновено в подобен род филми, момичето се качва в колата на лошото момче, след което двамата бягат и преминават през всички опасности, поднесени им от живота, без дори да се замислят. Случаят с „Гепи и бегай“ не е такъв.

Историята ни пренася в Милтън – малко и приятно, но скучно градче, в което Ани и Чарли се наслаждават на любовта си, докато първата, чиято работа е да преподава в университет, не получава заповед от шефката й да отиде на интервю в Ел Ей, тъй като там е единственото място в страната, където ще бъде създаден предметът „Разрешаване на конфликти без насилие“, върху който Ани е написала докторат.  С тази работа, тя ще може да реализира пълния си потенциал. Проблемът е, че това е мечтаният от нея пост, обича Чарли, но той, от своя страна, има резерви, тъй като е бил свидетел по съдебен процес и е в програма за защита на свидетели, а Ел Ей е единственото място, където не е препоръчително да се появява.

В момента, в който двамата тръгват, оставяйки Милтън зад гърба си, двамата са въвлечени в опасности, тестващи не само физическата и психическата им издръжливост, но и тяхната любов. Миналото на Чарли е свързано с обири на банки, годеж и ред други неща, за които Ани не е и няма как да е подготвена. Сервирайки и цялата тази информация на етапи, отношенията между двамата се опъват до краен предел и напълно логично. Акцентът, имайки предвид преследванията, забавните ситуации и че в крайна сметка, малко или много, това е екшън-комедия, е върху Ани и Чарли и тяхната връзка. Филмът в нито един момент не се унася повече в друга посока, следи взаимоотношенията на двойката, които претърпяват изпитание, след изпитание, заради разкритията на Чарли. 

Добро попълнения са и Брадли Купър като бившия приятел и партньор Алекс, хомосексуалният полицай Гил (Майкъл Розенбаум), както и шерифът, под чиято опека Чарли живее в Милтън, Ранди Андерсън (Том Арнолд). Във филма нямаше слабо изпълнение, макар и от ролите да не се изисква изключителна актьорска игра или проява на творчество. Въпреки това всеки от актьорите показва завиден комедиен талант, което не е толкова лесно, колкото изглежда. Фактът е обаче, че в главните действащи лица е инвестирано време. Това в най-голяма степен важи за Ани и Чарли, разбира се. С течение на филма, двамата стават все по-убедителни в нашите очи – за чувствата и емоциите, които ги вълнуват, разбирайки все повече един за друг.

„Гепи и бегай“ не е шедьовър и има своите кусури и те не са малко. Странното е, че човек си прекарва толкова приятно и истински се забавлява, че забравя за недостатъците му. Много лесно Дакс Шепърд и Дейвид Палмър можеха да режисират филма си с дозата инфантилизъм, която повечето режисьори на комедии си мислят, че е нужно да има в продукциите им. Вместо това, споменатите уважават публиката си, знаейки, че всеки от нас се нуждае от отпускане на нервите с нещо приятно и разтоварващо, а си личи, че двамата са дали много от себе си, за да направят именно това. Глупостите са сведени до минимум, дори отсъстват, а в дъното на цялото приключение е любовта между Ани и Чарли, а не екшъна, който е следствие на ситуациите. Заради това, което е и не се опитва да бъде, „Гепи и бегай“ е едно ниво на подобните нему филми.

Оценка: 7/10

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s