„Мъж на годината“ (Man of the Year) ДВД

Елинор Грийн (Лора Лийни) се опитва да обясни сериозната ситуация на Том Добс (Робин Уилямс).

Елинор Грийн (Лора Лийни) се опитва да обясни сериозната ситуация на Том Добс (Робин Уилямс).

„Мъж на годината“ е забавен, но изгубен в процеса на писането филм. Проблемът е, че режисираната от големия Бари Левинсън продукция не знае в каква посока иска да поеме до самия си край – към по-сериозния или по-забавния тон. Последните две, с голямо усилие, могат да се комбинират в единна, кохерентен структура, но случаят с „Мъж на годината“ не е такъв. Сериозният тон се вклинява абсолютно неочаквано, необосновано и по този начин стои много неестествено, на фона на комичното, което преобладаваше в по-голямата част от времето.

Филмът започва с предаването на Том Добс (Робин Уилямс), който е водещ на политическа сатира, усмиваща всяко едно управление и президент. Преди да започне въпросното обаче, Добс разсмива и забавлява публиката. В един момент млада жена става на крака и го пита: „Защо не се кандидатира за президент?“, след като водещият е засегнал няколко проблема, свързани с политиката. „Като на филм“, както се казва, Добс решава да го направи. Съвсем очаквано, целият му екип застава зад него, начело с неговия дългогодишен приятел и продуцент Джак Менкен (Кристофър Уолкън). Добс успява да постигне целта си, след грешка в електронната система, с която гласува електоратът. „Можеш ли да повярваш?“, пита той своя охранител от Сикрет Сървис, който му отговаря еднозначно. Малка атака към американския електоратът в Америка.

В този момент се намесва и изтъканата от морал и съвест Елинор Грийн, която работи в софтуерната компания, която изобретява електронната система за гласуване. Грийн открива грешката и решава да съобщи това на новия президент. Начинът, по който го прави, е абсурден. Купува си фалшива значка на ФБР и на един купон просто се приближава до новия президент, който решил да я пусне…просто така. Тя го препупреждава, като едновременно с това между двамата се заражда романс. „Делакрой“ – фирмата, в която Грийн е работила и уволнена не може да остави нещата така, предприемайки сериозни стъпки за запушването на устата на бившата си работничка. 

Филмът засяга две теми – мачкането на обикновения човек, решил да разкрие грешка в системата, която е от огромно значение и вътрешната борба на друг (Добс), който е избран за най-ръковония пост на САЩ, знаейки, че може да се справи добре (или поне така си мисли), но осъзнавайки, че на практика, една компютърна грешка го е селектирала. Първият е мачкан, защото търси истината, вторият се чуди дали да я прикрие, или да застане начело на нация.  Проблемът е, че историята на Грийн изглежда натикана във филма, за да се запълни време. Спокойно можеше да се мине без нейната героиня, тъй като функцията, която изпълнява, е да предупреди президента, след което просто да бяга. Ако фокусът бе останал върху Добс, с вътрешната борба и противоречия, които изпитва, може би резултатът би бил по-добър. 

„Мъж на годината“ е лесно смилаем, приятен, малък филм, който се проваля точно, когато става интересен. Липсата на ясна посока предопределя нещата да излязат извън контрол и в крайна сметка да получим крайно незадоволитен резултат, какъвто Левинсън, Уилямс, Уолкън и Грийн не заслужават. От друга страна, хуморът, репликите на Добс и начинът, по който са поднесени тези неща е много, много забавен. Последния разбива на пух и прах разбирането за дебат, превръщайки го в пълен фарс, но засягайки важните проблеми. Такъв дебат бих гледал с удоволствие. „Мъж на годината“ не е филм за повторно гледане, но е приятен начин за убиване на малко време.

Оценка: 6/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s