„Седемте психопата“ (Seven psychopaths)

Режисура: Нийл Макдона
Сценарий: Нийл Макдона
Оператор: Бен Дейвис
В ролите: Колин Фарел, Сам Рокуел, Крисфоър Уолкън, Уди Харелсън, Аби Корниш, Олга Кириленко, Том Уейтс и др.

Адски много време стоях настрана от блога – причината не е, че ми е омръзнало да пиша и съм решил да си дам почивка, а защото нямах (не успях да намеря) никакво време, за да се му се отдам така, както подобава. Което означава, че това ревю на 
„Седемте психопата“ е доста закъсняло, но все пак се чувствах длъжен да му дам трибуна, така да се каже. Освен това ще бъде и доста кратко – не смятам да го сумирам до „Гледайте го“, но в общи линии това е филм, който си плаче за такова изказване, но който се нуждае от малко разясняване. 

Още с първия кадър ни става ясно какво да очакваме и как ще ни бъде поднесено. Двама убийци чакат млада дама, която трябва да ликвидират. Внезапно зад тях приближава човек с качулка и маска, който стремително се насочва към тях. В този момент вече знаем какво ще се случи – двамата мафиоти, ръсещи реплики (доста забавни при това) ще бъдат убити. Тази сцена служи като камертон на на всичко, което ще се случва в течение на филма. Бърз, изстрелян сякаш от нищото диалог, който на моменти граничи с абсурдността, нелепи престрелки, неудобни закачки – като тази със серийните убийци, измежду които и самият Зодиак, които биват убивани от други серийни убийци, както и сцени, които на пръв поглед нямат нищо общо с основната сюжетна линия, но биват вклинени накрая в цялостната картинка. Въобще, ако сте гледали предишния филм на Нийл Макдона „В Брюж“ ще ви стане ясно какво да очаквате 

Все пак историята накратко. Марти (Колин Фарел) е сценарист, който в момента на действието  е в огромна дупка – пие, не пише, на ръба е да прогони от себе си приятелката си Кая (Аби Корниш). Неговият най-добър приятел Били (Сам Рокуел), който пък през цялото време обижда Кая, наричайки я курва и дразнейки Марти, че има проблем с алкохола, е неудачник и е в бизнеса с отвличане на кучета на богати хора, след което с неговия партньор Ханс (Кристофър Уолкън) ги връщат и взимат наградата, като последния има по-висша цел да върши това. Всичко се обърква в един хубав ден, когато Били краде кучето на известния мафиот Чарли (Уди Харелсън), който има плашещо силна привързаност към малкия Шицу. Оттук до края, веригата на събитията е навързана и едно след друго нещата се скапват до абсолютния максимум – много убийства и невинни жертви, попаднали в епицентъра на събитията, само защото близките им се занимават с кофти работа. 

В цялата ситуация бива въвлечен и Марти, който бавно, но сигурно (с помощта на Били) започва да пише нов сценарий, озаглавен „Седемте психопата“. По пътя, осеян с убийства и кръв, първия попълва всеки един от персонажите си, които среща по пътя. Интересното и забавното е, че не всички са очевидните герои, които ще бъдат вписани в сценария – някои от тях се появяват, за да попълнят бройката и все пак, имащи нещо общо с основното действие, като например Закарая (Том Уейтс). 

„Седемте психопата“ спокойно може да бъде преписан на Тарантино, макар и да не носи неговата гениалност и почерк. От друга страна, Макдона, който е и сценарист, и режисьор, е успял да избегне пълното копиране на първия. Персонажите изглеждат свалени като от калъп, създаден от QT, но липсва убийствения диалог на последния, както и умелото комбиниране на жанровете и пействане на кадри, но все пак правейки ги да изглеждат като негови. Погледнато отстрани, обективно, „Седемте психопата“ е, макар и открояващ се, доста конвенционален. Имаме две дружки, направили глупост, преследвани от мафиот. Това, което прави филма различен е Макдона – неговият сценарий и режисура, които издигат материала едно ниво над подобните. 

Въпреки че всичко можеше да отиде по дяволите и филмът да се превърне в пародия на гангстерските филми, това не се случва, просто защото към средата Макдона включва сериозния тон (отново комбиниран с много черен хумор) и успява да натисне правилните клавиши, за да зазвучи произведението му правилно. Изведнъж диалозите придобиват повече смисъл от това, което изглежда, че правят на пръв поглед, многопластовите персонажи също се включват в промяната на тона. Хуморът обаче не страда от цялата тази работа, съпътствайки филмът през цялото време. 

„Седемте психопата“ не е шедьовърът на 2012, но е един доста качествен продукт, показвайки, че влагането на мисъл не вреди на филмите, а точно обратното. Голямата част от публиката, дори и да не го знае, иска да бъде стимулирана по някакъв начин. Това произведение на седмото изкуство не е „Генезис“, но то съчетава двете неща с основно значение, за да можем да кажем, че сме били ангажирани по време на прожекцията – нестандартен, увличащ и интелигентен сценарий и умела режисура – всичко това подплатено с много добри актьорски изпълнения. Силно препоръчвам.

Оценка: 8/10

Advertisements

3 responses to “„Седемте психопата“ (Seven psychopaths)

  1. Явно аз съм един от малцината останали разочаровани от филма. По принцип навсякъде го хвалят, обаче за мен е средняшки. Но аз не харесах и В Брюж, така че…
    Нито ми беше забавен, нито оригинален. Психопати съм виждал в пъти по-интересни от представените тук. В един „Убивай ги Нежно“ е пълно с егати шматароците, които са много по изкрейзали от тези в разглежданата от теб лента.
    Иначе добре е да пишеш по-често – ревютата ти са яки :)

  2. Мерси.
    По принцип, винаги съм се опитвал да убеждавам хората да харесат един или друг филм, или песен, но в последно време осъзнах, че всеки харесва филми според собствените си разбирания и желания. С това хич не искам да те обидя, а искам да кажа, че всеки пречупва нещата през собствената си призма, което винаги е хубаво, защото спорът ангажира. С последното осъзнах, че си противореча малко, но карай да върви.. :D

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s