„Най-търсеният човек“ (A Most Wanted Man)

Режисьор: Антон Корбин
Сценарий: Андрю Бовел, по романа на Джон льо Каре
В ролите: Филип Сйимур-Хофман, Робин Райт, Рейчъл Макадамс, Уилям Дефо

 

Ако сте решили, че, гледайки „Най-търсеният човек“, ще получите или (най-малкото) очаквате нова порция Джеймс Бонд с други актьори, или пък нещо като продължение на сериите за Джейсън Борн, то спрете веднага филма, заредете в плейъра някой от последните, защото филмът на Антон Корбин е всичко друго, но не екшън от типа специални агенти JB – James Bond, Jack Bauer, Jason Bourne и прочие. Това със сигурност обаче не означава, че заклеймявам последните или че ги слагам в една категория с посредствените представители на жанра в последните години. Винаги съм казвал, че „Ултиматумът на Борн“ е перфектен филм. Освен това рецензията ми за „Скайфол“ бе повече от положителна. Просто „Най-търсеният човек“ е съвсем друга, много по-сериозна порция кино –  шпионски трилър в стил „Дама, поп, асо, шпионин“.

Филмът е по последния роман на небезизвестния Джон льо Каре, който първо, заклеймява романите на Иан Флеминг и второ, в действителност е бил агент на Нейно Величество в началото на Втората световна война, та и след това. С други думи, човекът знае за какво иде реч, когато става въпрос за шпиони, шпионски игри, включващи, естествено, измами, недоверчивост, използване, възползване и много други такива неприятни неща за средностатистическия човечец. В „Най-търсеният човек“ не само, че това не липсва, но от всичкото нагоре сме благословени да наблюдаваме на екрана пред нас история, фабула, а не просто някакви случващи се на персонажите неща.

Споменавайки персонажи, трябва да се отбележи убийствената актьорска игра на всеки един от главните такива, че дори и на тези, които остават в периферията на историята. Мисля, че е безсмислено да се впускам в обяснение колко добри са Хофман (лека му пръст), Макадамс, Робин Райт, Уилям Дефо, Даниел Брюл и компания. А когато на тези забележителни актьори се даде подходящ на нивото им материал, резултатът е не просто шпионски (а в случая на Льо Каре и силно политически) трилър над средното ниво, а несъмнено класика, достойна за шедьовърът на режисьора Антон Корбин „Американецът“. 

„Най-търсеният човек“ е забележителен филм, най-вече с това, че е истински. Докато Джеймс Бонд си е своего рода супергерой, то героите на Льо Каре са хора – пълнокръвни, страдащи, любящи, търсещи истината , заключени в капана на гигантска игра, в която никой не знае кой кой е, никой не знае какво точно да очаква, а може само да предполага, да действа, както намери за добре и да се надява, че все пак, освен уменията, късметът също ще бъде на негова страна. Ако търсите истината за това, как действат хората в сянка, за да заловят други, които са самите сенки, ако искате да знаете как оперират в действителност шпиони, да научите повече за тяхната природа, мислене, живот и работа, то „Най-търсеният човек“, също както „Дама, поп, асо, шпионин“, е задължителен. 

 

Advertisements

One response to “„Най-търсеният човек“ (A Most Wanted Man)

  1. В сети целый ряд позновательных заметок о пикантном положении и роддомах, но они какие-то неконкретные. Нет названий перинатальных центров, адресов, советов настоящих врачей. А желательно бы увидеть последнюю речь, жизненную в этом году – с новыми технологиями, тарифами и новинками.
    Идеально, чтобы еще и нужная инфа для будущих и настоящих матерей. Все это обнаружила собственно тут. Точно, определенно, с примерами из реалистичной жизни, консультациями специалистов. Зачастую заглядываю на сайт, если чадо хворает.
    определить пол по обновлению крови

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s