Не ви ли омръзна?!

„Тази година Отмъстителите се изправят срещу немислимото!“ Това е мотото на рекламната кампания, която тече у нас, по повод новия филм на Marvel „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“. Първо, как някой може да се изправи срещу немислимото? Второ, как може да се мисли немислимото? Все тая, няма да изпадам в скучни за широката аудитория философски размишления, но помислите за кратко: Можете ли да мислите немислимото?

Това, срещу което ще се изправят Железният човек, Тор и прочие, е всъщност една доста изтъркана идея, разигравана много по-добре в произведения, чиято стойност, убеден съм, ще си остане многократно по-висока. Идея, която си струва човек да върти в главата си, за да може да стигне (или поне да се опита) до извода за това, къде би било мястото на Човека, ако в действителност бъде създаден изкуствен интелект.

Предпоставката, на която ще стъпят струващите стотици милиони долара визуални ефекти (някой съмнява ли се, че филмът ще бъде нещо повече?!), е следната: Тони Старк (Железният човек) създава изкуствен интелект, който да брани хората по всички краища на Земята. Ултрон се нарича той, който внезапно ще се обърне на 180 градуса, ще си създаде собствени машинки, след което ще иска да наложи Нов Световен Ред. ‘Терминатор’, ‘Матрицата’? Някой?!

Но стига с хейта. Естествено, че това е лична оценка и усещане. Лично на мен ми омръзнаха филмите за супергерои, които уж всеки път трябва да се справят с нещо ново, но на практика гледаме един и същ продукт, с някои леки ‘новости’ тук-там. В крайна сметка обаче, когато произведение направи 1 млрд. и половина долара в световен мащаб, то неговото продължение изглежда логично. Явно е, че масата хора се е изсипала, за да го види. И аз бях там, преглъщайки през цялото време неприятното усещане, че гледам ‘Трансформърс’ на Майкъл Бей. Въпреки всичко високият успех не значи високо качество.

Но въпросът, който служи и за заглавие на тази публикация, остава. Не ви ли омръзна тази скъпоструваща повтаряемост, след която единственото нещо, което човек може да си каже, е: ‘Ем, яко!’? Като думата ‘яко’ не означава нищо друго освен ‘яко’.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s