„Бързи и яростни 7“, „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ – ревю

„Бързи и яростни 7“

Два буламача, два екшън филма, които не заслужават дори да бъдат отразени, дори и от мен – случаен блогър в необятното интернет пространство. Това се случва поради две причини: първо, чувствам се виновен спрямо ниското количество писания тук, второ, и двата са филми направени с много пари с цел да направят много пари, което и в крайна сметка се случи. Големи продукции, чиято стойност се изчерпва с локациите и визуалните ефекти, които заливат на талази от големия екран. Единият от тях беше дори в абсолютно ненужното 3д.

Отвъд всякакво рационално обяснение е как „Бързи и яростни 7“ направи 1,5 млрд. в боксофиса. Или нека кажем, че обяснение има, но да не ставам груб, играейки по струната на хардкор феновете. „One last ride“ – да, ама не. След тези приходи е трудно да си представим как няма да има осма част в тази посредствена, незаслужаваща никакво киноманско внимание поредица. Следващата част ще се развива в Ню Йорк, където вероятно Дизел и компания ще изравнят града със земята, без никакви последици от действията си. Да, сапунката разчита на ненормални екшън сцени, които да предизвикат „WOW“ – ефект. Когато обаче въпросните нарушават всякакви физични закони, прекарвайки протагонистите през тях без нито една драскотина, мисля, че е редно да се каже: „Достатъчно!“. Или поне това би трябвало да направи всеки разумен човек. Иначе рискуваме да се превърнем в зомбита, хипнотизирани от тъпотата на двучасов видео клип. Само аз ли бях единственият, който се смя с глас на определени драматични сцени и екшън такива?

От друга страна, филмът получи доста високи оценки от критиката в САЩ, че и не само, което е малко депресиращо. „Бързи и яростни 7 знае какво е и не се стреми да бъде повече – екшън!“ Тази повтаряна и преповтаряна мантра не спира да кънти. Проблемът е, когато (не)супергерои преживяват неща, от които само Супермен би излязъл цял. И „Джон Уик“ оперира в този жанр, но не накара протагониста си да скача през три сгради с кола. Честно, да седя и да се потя да пиша за драматургия, режисура, актьорска игра, операторското майсторство, монтаж, музика и т.н. би било първо, изсмукване от пръстите, второ, неуважително към малкото ми (но ценни) читатели. А и не усещате ли, че това дори се случи? Трудно ми беше да измъдря дори петнадесет реда, камо ли рецензия а ла Cinemascrotum…

„Отмъстителите: Ерата на Ултрон“

„Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ е „Отмъстителите“, но с Ултрон.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s